U gostima – Balázs Kovács

U gostima – Balázs Kovács


Foto: Sorin Nainer

 

Svake subote u terminu od 19 časova na programu Radija Plac emitujemo emisiju U GOSTIMA u kojoj razgovaramo sa umetnicima, kulturnim radnicima, naučnicima i uopšte ljudima širokog duha iz bližeg i daljeg okruženja. Ko kome dolazi u goste gotovo da je nemoguće precizno zaključiti što dodatno isključuje manire kurtoazije na koje smo navikli.

U subotu 15. maja od 19 časova na Radiju Plac emitujemo šesnaestu epizodu emisije U GOSTIMA gde nam je gost Balázs Kovács, filozof, muzičar, radio urednik.  Repriza emisije je na programu u ponedeljak od 17 časova.

 

Balaž Kovač rođen je 1980. godine u Sekešfehervaru, a zatim se zbog univerziteta preselio u Pečuj, i ostao tamo. Osim učenja filozofije, estetike, kulturne antropologije i linuxa, pridružio se i kursevima studija elektronske muzike i radu Publikum (kasnije GFM) radija kao i aktivnostima udruženja Közelítés Egyesület. Osnivač je Periszkop Radija i Diobel-a Kiado-a. Vodi obuke za PTE-MK Electronic Music Media Art i organizuje izložbeni prostor i kreativne kampove Hangfarm, od kako se izmestio u seosku zajednicu. Kao stvaralac pojavljuje se na raznim eksperimentalnim muzičkim i umetničkim događajima sa improvizacionim performansima (nazvanim Xrc ili meszelős), instalacijama i kao vodič kroz radionice. Njegova istraživačka interesovanja uključuju webaudio, rešenja za obradu slike i zvuka (obrada ultrazvukom) i razvoj sopstvene mašine za rezanje zapisa.

 

Sa Balázs Kovácsom razgovara Szász Csongor. Emisija je na mađarskom jeziku.

 

http://kbalazs.periszkopradio.hu/

https://www.eszemesz.hu/ – Eszelős meszelős projekt

https://diobelkiado.hu/ – Dióbél Kiadó

http://hangfarm.hu/ – Hangfarm szabadtéri kiállítótér és alkotótáborok

https://www.art.pte.hu/ezmba – PTE-MK Elektronikus zenei médiaművészet BA képzés http://makker.hu/ – webaudio projektek

 

 

Razgovor je nastao kao plod saradnje između Szabadkikötő iz Pečuja i Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice u okviru programa „Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse“. Program je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija po projektu UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.