Radio Plac

Online Radio Plac je digitalno glasilo Centra za savremenu kulturu i umetnost, Subotica, čije pokretanje je podržano kroz program Fondacije Jelena Šantić.

 

Urednik: Petar Mitrić

Urednik programa na mađarskom jeziku: Szász Csongor

Muzički urednik: Predrag Vitner

 

Logo: Nemanja Stojanović

 

Koncept urednika :

Radio Plac je zamišljen kao umetnički radiofonski projekat Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice. Osim muzičkog izbora, sastavljenog isključivo od neobjavljene muzike, amaterske muzike i slobodne muzike, radio je usmeren ka beleženju radiofonskih zapisa svakodnevnog života ljudi u zajednici. Brehtovo viđenje radija kao mogućnosti komunikacije među ljudima čini okosnicu ovog poduhvata. On mora biti sredstvo izražavanja zajednice u okviru koje deluje. U tom smislu on razvija amaterizam i podstiče aktivno učestvovanje slušalaca u stvaranju programa. Kao deo Centra za savremenu kulturu i umetnost, Radio Plac će kontinuirano predstavljati i aktuelno delovanje umetničkih udruženja i samostalnih umetnika iz Subotice i regiona i širiti prostor za novo promišljanje radija kao mogućeg stvaralačkog medija.

Eksperimentalni prostor radio inicijative je prostor umetnosti, predstavljanja najrazličitijih umetnika i autora, razgovora  sa marginalizovanim društvenim grupama, filozofskih refleksija, bajki za decu, razgovora o slobodi, autentičnog dramskog i muzičkog programa, zvuka sa magnetofonskih traka, prostor za slušanje sirovog zvuka atmosfere fabrike, pijace, ulice, kafića… Prostor slušanja koji otvaramo ovom inicijativom ima važan zadatak da u vreme brzih, instant sadržaja punih površnih informacija pokušamo oformiti mesto na kom uz pomoć čula sluha ulazimo u sfere imaginacije i promišljanja te što je još važnije u proces kreiranja uključujemo zajednicu u kojoj živimo i radimo.

Podrška

“Mi znamo da mala grupa kreativnih ljudi

može da promeni svet.

Zapravo oni su jedini to do sada činili…”