U gostima – Irena Z. Tomažin

U gostima – Irena Z. Tomažin

Autorka fotografije: Katarina Juvančič

 

Svake subote u terminu od 19 časova na programu Radija Plac emitujemo emisiju U GOSTIMA u kojoj razgovaramo sa umetnicima, kulturnim radnicima, naučnicima i uopšte ljudima širokog duha iz bližeg i daljeg okruženja. Ko kome dolazi u goste gotovo da je nemoguće precizno zaključiti što dodatno isključuje manire kurtoazije na koje smo navikli.

U sklopu saradnje sa Zavodom Šploh iz Ljubljane u subotu 13. marta u emisiji “U gostima” od 19 časova predstavljamo Irenu Tomažin, performerku, koreografkinju i voditeljku radionica glasa.

Ova svestrana autorka hrabro istražuje glas i njegovo različito postojanje, kombinujući pokret, telesni i zvučni izraz, podstičući i najrazličitije pojedince da krenu u potragu za svojim autentičnim glasom. Kroz svoju umetnost pomera granice i ispituje pojam slušanja u neartikulisanoj buci danas. U emisiji progovara o studijama filozofije, o svojim počecima, o jedinstvenom iskustvu i radu u laboratoriji Grotovskog, o umetničkim projektima,  planovima, idejama, saradnjama…

U poslednjih 20 godina, izuzev saradnje sa drugim umetnicima i nastupa u različitim plesnim i pozorišnim predstavama, Irena je stvorila niz solo, duetskih i grupnih dela za glas i pokret. Njen poslednji komad Moved bi voice (2017) kvartet je za četiri žene i dalje istražuje višeznačne aspekte glasa i tela. 

Razgovor vodi: Gordana Vukov Ciganjik
 

Razgovor je nastao kao plod saradnje između Zavoda Sploh iz Ljubljane i Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice u okviru programa „Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse“. Program je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija po projektu UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.