Filmski četvrtak – Uhvati Film Karavan (Novi Sad)

Filmski četvrtak – Uhvati Film Karavan (Novi Sad)

UHVATI FILM KARAVAN parkiraće se kod „Klare i Rose“ u četvrtak, 15. juna, u 19 časova.

 

Svake godine na festivalu „Uhvati film” prikazuje se preko 30 kratkometražnih filmova o invalidnosti, iz svih krajeva sveta. Njih selektuje stručni žiri iz domena filma i invalidnosti, od više stotina pristiglih filmova na javni konkurs. Prikazani filmovi su visokog umetničkog kvaliteta. Igrani su, animirani i dokumentarni. Traju do 30 minuta. Zajedničko im je da imaju moć, da pruže drugi uvid u stvarnost, ruše stereotipe i predrasude pružajući drugačiji pogled na svet. Oni invalidnost ne prikazuju kao bolest, već različitost. Osobe sa invaliditetom kao osobe. Društvene prepreke kao izazove koje svi treba da rušimo. Nakon festivala, kroz Uhvati film karavan širii se misija po gradovima i mestima duž regiona i decentralizuje kulturnu ponudu. Publika širom Srbije ima priliku da pogleda selekciju najboljih filmova. Nakon projekcija filmova, slede inspirativni razgovori sa publikom. Na taj način, „Uhvati film” stvara prostor za razvoj kritičkog mišljenja i dijaloga, govoreći o onome o čemu gotovo da nigde drugde niste imali prilike da čujete. Publika će imati priliku da pogleda šest kratkih filmova. Filmovi su opisno titlovani na srpski jezik.
TECHNOLOGY FOR TALKING/ TEHNOLOGIJA ZA RAZGOVOR (UK, JEMIMA HUGHES, 5:23)
Zašto da pogledate ovaj film? (reč selektorke): Mora li se kretati samo nogama, mora li se komunicirati samo glasom? Ako nam uobičajeni načini kretanja i komuniciranja nisu mogući, znamo li kako dobre alternative postoje?

MY BROTHER IS DEAF / MOJ BRAT JE GLUV (USA, PETER HOFFMAN KIMBALL, 10:00)
Zašto da pogledate ovaj film? (reč selektorke): Kako petogodišnji Linkoln govori o svom mlađem bratu koji je Gluv? Pa s ljubavlju. A gledaoci će, sigurna sam, zavoleti njega.

JUST IN CASE / ZA SVAKI SLUČAJ (UK, KIRSTY ROBINSON-WARD, 14’)
Zašto da pogledate ovaj film? (reč selektorke): Uhvati film pomera granice našeg znanja i razumevanja. Ovaj festival iznova podseća da izazovi sa kojima se ljudi susreću nisu uvek očigledni i vidljivi.

BLUE LEMONS: MARIE’S GIFT / PLAVI LIMUNI: MARIN DAR (KANADA, CLAIRE FRASER, 12:15)
Zašto da pogledate ovaj film? (reč selektorke): Jedna od vrednosti Uhvati film festivala je što ćete na njemu imati prilike da pogledate filmove koji vas uprkos svemu što znate, potpuno iznenade I ostave bez daha.

WE WILL BE HEARD / ČUĆE SE NAŠ GLAS (BRA, LARISSA NEPOMUCENO, 12:55)
Zašto da pogledate ovaj film? (reč selektorke): Film izabran iz krajnje aktivističkih pobuda. Kao što i sam naslov kaže: Da se čuje i vidi perspektiva Gluvih feministkinja.

NEW NEIGHBOUR / NOVI KOMŠIJA (FRANCUSKA, VINCENT HAZARD, 4:47)
Zašto da pogledate ovaj film? (reč selektorke): Da nije sve kao što izgleda, obično saznajemo iz komičnih situacija… 

 

*Uhvati film festival organizuje KAO PARNAS – Kreativno afirmativna organizacija Parnas iz Novog Sada. Jedan od njihovih ključnih statutarnih ciljeva je podsticanje i afirmacija (kulturne) participacije osoba sa invaliditetom a to rade kroz umetnost, edukacije, zagovaranja. Stoga je jedan od njihovih principa u radu: biti inkluzivna organizacija po sebi a onda i biti primer organizacije i kulturnog događaja koji su pristupačni osobama sa invaliditetom i kroz edukacije i saradnju podsticati druge aktere u kulturi da svoje programe učine na adekvatan način svima dostupnim. Članica su  mreže, Asocijacija Nezavisne kulturne scene Srbije, dobitnici dve nagrade za Uhvati film festival i partneri Evropske filmske akademije.

#klarairosa #uhvatiritam #uhvati film