Dvorišna galerija: Bele Rade (Daisies)

Dvorišna galerija: Bele Rade (Daisies)

 
U subotu, 23. jula 2022. u Dvorišnoj galeriji (Korzo 1) održaće se otvaranje izložbe Bele Rade (Daisies), s početkom u 20h.
Umetnice Vanja Subotić i Svetlana Ždrnja predstaviće seriju fotografija kao zajednički omaž čehoslovačkom filmu Daisies (Czech: Sedmikrásky) režiserke Vere Čitilove.
.
Sam naziv ovog cveta (eng) Daisy je spoj reči: (day’s eye). Ne čudi što se i kod nas za belu radu često kaže da je sunčeva nevesta – njegovi cvetovi se otvaraju u ranu zoru i zatvaraju sa zalaskom sunca. Jasno je, dakle, da se radi o jakom solarnom simbolu koji se vezuje za radost, onu najpozitivniju, životnu energiju, svetlost, iskrenost, čistotu i nevinost, nove početke.
.
U duhovnosti vezane su za sposobnost da se oproste greške iz prošlosti i da se počne ispočetka, obnovljeno.
U hrišćanstvu, vezujemo ih za sliku Device Marije: skromnosti, čistote, nevinosti a u nordijskoj kulturi za Freju, boginju ljubavi te senzualnost, plodnost i materinstvo. Spoj bele i žute boje asocira na entuzijazam i veru. Ako se posvetimo osnovnoj simbolici boja-u ovoj specifičnoj kombinaciji možemo naći sliku zdravlja, vitalnosti , regeneracije i snage. To je slika umerenosti,postojanosti i izdržljivosti.
.
BIOGRAFIJE:
Svetlana Ždrnja je rođena u Subotici 1986. Srednju školu za dizajn završila je u Novom Sadu na odseku dizajn tekstila, a osnovne i master studije slikarstva u Beogradu. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Bavi se i analognom fotografijom, koja je objavljena u par domaćih i stranih publikacija.
.
Vanja Subotić (rođ. 1986. u Vukovaru) je samostalna umetnica i instruktorka hatha yoge. Studije slikarstva završila je 2010.god. na Akademiji umernosti u Novom Sadu, master rad sa temom „Između reči i slike“ odbranila 2013. na istoj akademiji. Nakon studija, bavila se pedagoškim radom u različitim okvirima. Samostalno izlaže od 2012. i na osnovu ovih iskustava kreira i vodi likovne, multimedijalne i interdisciplinarne radionice.
.

.

Izložba je realizovana kroz projekat sufinansiran iz budžeta za kulturu 2022, Grada Subotice.

.

Zahvaljujemo se na podršci štampariji CRAFT Marketing.

.