Klara i Rosa: 7,83 Hz / EKO MURAL

Klara i Rosa: 7,83 Hz / EKO MURAL

Počela je izrada eko murala u okviru projekta 7,83 Hz, kojim skrećemo pažnju na ekološke probleme. Mural će biti zajednički rad grafičarke Jelene Grujičić i slikarki Marijane Buljovčić i Vanje Subotić.
.
Ovim muralom skrećemo pažnju na zagađenje vazduha, te u izradi koristimo ekološke boje koje čiste vazduh (osim Subotice/Prozivke ovakav mural imaju Beograd i Sarajevo). Iako mislimo da je naš učinak minimalan, ukoliko više pažnje obratimo na male stvari kao pojedinci, zajedno možemo učiniti veliku razliku. U tom smislu, kao podrška u izradi murala uz UG „Klara i Rosa“ je i IT Subotica 2030, koja nizom akcija doprinosi očuvanju i unapređenju životne sredine u našem Gradu.
.
Izrada murala odvija se u okviru projekta 7,83 Hz koji je podržan kroz program “Aktivne zajednice” TRAG fondacije.
.
 
.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) oko 7 miliona ljudi umre od zagađenog vazduha. Savremeni stil života ostavlja posledice na našu planetu. Negativni i pozitivni efekti mogu uticati kako lokalno tako i globalno. KNOxOUT je prva boja za čišćenje vazduha na svetu sa tehnologijom CristalActiv koja koristi svetlosnu energiju za razbijanje azotnih oksida koji izazivaju smog, pretvarajući ih u bezopasne supstance. Jedan kvadratni metar KNOkOUT obojene površine čisti onoliko azotnih oksida koliko i jedno zrelo drvo. Spajanjem umetnosti i jedinstvene tehnologije ovih boja, naš zid od 50m2 će čistiti vazduh u kapacitetu od 50 stabala. Ovo je samo jedna od metoda kako da poboljšamo našu životnu sredinu i učinimo je zdravijom.

.