U gostima – Biacsics Renáta

U gostima – Biacsics Renáta


Foto: Szirmai Sziszi

 

Svake subote u terminu od 19 časova na programu Radija Plac emitujemo emisiju U GOSTIMA u kojoj razgovaramo sa umetnicima, kulturnim radnicima, naučnicima i uopšte ljudima širokog duha iz bližeg i daljeg okruženja. Ko kome dolazi u goste gotovo da je nemoguće precizno zaključiti što dodatno isključuje manire kurtoazije na koje smo navikli.

U subotu 8. maja od 19 časova na Radiju Plac emitujemo petnaestu epizodu emisije U GOSTIMA gde nam je gošća Biacsics Renáta, grafički dizajner.  Repriza emisije je na programu u ponedeljak od 17 časova.

 

Renatu Biacsics, u mnogi ljudi znaju kao Renya.

Rođena je 1988. godine u Šopronu. Upisuje Fakultet umetnosti Univerziteta u Pečuju, 2012. godine na smeru grafički dizajn, osnovan te godine. Uprkos činjenici da grafi;ki dizajn prvenstveno predstavlja primijenjeni umjetnički pravac, oseća da uviek ima dovoljno slobode da eksperimentiše te se ne osjeća isključenom iz likovnih umjetnosti u klasičnom smislu.

Dok je boravila u kreativnoj kući Letra u Pečuju, bolje se upoznala sa tehnikom sitoštampe. Tada je počela da se oblikuje njen ličnibrend Renyagyár. Ne doživljavljava ga kao industriju, jer se zasniva na delatnosti terapijske prirode, čija je suština reagovanje na pozitivno-negativne impulse koji utiču na svakoga u svakodnevnom životu uz pomoć umetničkih sredstava. Tako se već nekoliko godina iz dana u dan prave crteži i kolaži koji često pokrivaju socijalne, društvene i javne teme ili hvataju najbanalnije, naizgled beznačajne scene. Takođe svoje grafike štampa sitoštampom, pa su njeni crteži štampani na majicama i odeći našli mesto u dizajnerskim radnjama u Budimpešti i Pečuju.

Stvaranje vidi kao vrstu zavisnosti pomoću koje se može osloboditi nagomilanih tenzija. Ne postoje pravila u upotrebi materijala, te često u procesu stvaranja koristi i otpad. Održivost joj postaje sve važnija i u odeći napravljenoj u sito radionici, tako da već neko vreme koristi polovne komade odeće.

Bavi se i  proizvodnjom publikacija u okviru reprodukcionih postupaka. Radionica za štampu zajednice Drukker, koja je osnovana 2018. godine sa prijateljima, pomaže vam da primenite knjigu zabavno. Svoje slike, crteže i kolaže izlaže nekoliko puta godišnje na raznim samostalnim i grupnim izložbama.

 

Sa Renatom Biacsics razgovara Szász Csongor. Emisija je na mađarskom jeziku.

 

 

Razgovor je nastao kao plod saradnje između Szabadkikötő iz Pečuja i Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice u okviru programa „Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse“. Program je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija po projektu UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.