U gostima – Matej Stupica

U gostima – Matej Stupica

Svake subote u terminu od 19 časova na programu Radija Plac emitujemo emisiju U GOSTIMA u kojoj razgovaramo sa umetnicima, kulturnim radnicima, naučnicima i uopšte ljudima širokog duha iz bližeg i daljeg okruženja. Ko kome dolazi u goste gotovo da je nemoguće precizno zaključiti što dodatno isključuje manire kurtoazije na koje smo navikli.

U subotu 10. aprila od 19 časova na Radiju Plac emitujemo jedanaestu epizodu emisije U GOSTIMA gde nam je gost Matej Stupica, vizuelni umetnik.  Repriza emisije je na programu u ponedeljak od 17 časova.

 

Matej Stupica je umetnik koji radi u različitim oblastima: vizuelna umetnost, ilustracija, scenografija. Njegova umetnička praksa povezuje različite medije i kombinuje ih sa performativnim ili zvučnim elementima. Sa ironijom pristupa socijalnim i političkim temama – ili zatvara paradokse u samim medijima – dovodeći u pitanje prosvetljenje modernih društava. Svoje radove predstavljao je u Sloveniji i inostranstvu, dobio je dve nagrade za novinsku ilustraciju (Slovenski bijenale ilustracije, Ljubljana) i dve studentske umetničke nagrade (Akademija likovnih umetnosti, Ljubljana).   

 

Sa Matejom Stupicom razgovara Petar Mitrić.

 

www.matejstupica.net

 

Razgovor je nastao kao plod saradnje između Zavoda Sploh iz Ljubljane i Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice u okviru programa „Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse“. Program je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija po projektu UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.