DVORIŠNA GALERIJA: TOROK MELINDA – „DŽEPNI ATELJE I VIZUELNI DNEVNIK“

DVORIŠNA GALERIJA: TOROK MELINDA – „DŽEPNI ATELJE I VIZUELNI DNEVNIK“

U subotu, 17. juna 2023. godine, u 12 časova, U Dvorišnoj galeriji otvaramo izložbu Torok Melinde – „Džepni atelje i vizuelni dnevnik“.

 

Subota, 17. jun 2023. / Dvorišna galerija (Korzo 1), 12:00

 

Izložba „Džepni atelje i vizuelni dnevnik“ predstavlja seriju crteža nastalih unutar Moleskine Art sveski za skiciranje. Kroz jedinstvenu kombinovanu tehniku, umetnik pretvara ove sveske u intimne vizuelne dnevnike, beležeći utiske iz različitih okruženja i putovanja. Ova izložba pruža retku priliku da se zaroni u umetnikov lični kreativni proces i doživi kod nas još poprilično nepoznat ali u svetu sve popularniji Moleskine Art žanr (vid umetničke knjige ili knjige kao umetničkog objekta) iz prve ruke. Jedinstvena je prilika i iz tog razloga što ove radove ne bi ni bilo moguće prikazati javnosti van ovog događaja s obzirom na prirodu same izložbe (ne izlažu se originali), a i samih radova u svesci koji se inače ne bi mogli izložiti pojedinačno. Izlaganje reprodukcija umesto originala omogućava prikazivanje ovih zanimljivih umetničkih dela koja bi inače ostala skrivena među stranicama i u nekoj od pregrada umetnikovog džepa.

 

Biografija:

Melinda Torok, magistar slikarstva, rođena je u Beogradu 1976. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine u klasi profesora Anđelke Bojović i magistrirala kod istog profesora 2005. Član je ULUS-a od 2003. godine. U periodu od 2006. do 2007. godine bila je samostalni umetnik, a potom docent na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici Univerziteta u Novom Sadu, u periodu od 2007. do 2022. godine. Izlagala je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu te učestvovala u radu mnogih umetničkih kolonija. Godine 2013. dobila je Forumovu nagradu za likovnu umetnost. Njena dela se nalaze u privatnim i javnim zbirkama, uključujući Gradski Muzej u Subotici i Forrás Galeriju u Budimpešti. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

 

Melinda Torok je umetnica čije stvaralaštvo prožima porodično umetničko nasleđe. Već u ranom detinjstvu razvila je strast prema crtanju i istraživanju kreativnosti. Njena inspiracija leži u fascinaciji svetlošću, ritmom, detaljima i teksturama, koja se ogleda u njenim delima. Koristeći spoj apstraktnog i realističnog pristupa, crteža i eksperiment u različitim medijumima, a ponajviše tehnici akvarela, Melinda istražuje moć svetlosti i prenosi njeno eterično obeležje.

 

Izložba se realizuje u okviru podrške EED (European Endowment for Democracy).

.

Program Dvorišne galerija podržava štamparija Craft Marketing.

 

 

#klarairosa #centar #ckplac