ARTikulacije III: AFERA

ARTikulacije III: AFERA

 
Izložba ARTikulacije III: Afera će se održavati tokom decembra tekuće i januara 2023. godine, na tri lokacije u Subotici: Savremena galerija Subotica, prostor ispred Doma vojske (nekadašnja gostiona „Zlatno jagnje“) i „sporna zemlja“ – oranica na teritoriji Žednika. Izložba je zamišljena kao svojevrsna „scenografija” za devetnaest umetničkih „komada“, smeštenih u pojedinačnim prostorima, realizovanih u saradnji sa devetnaest autora ili kolektiva iz zemlje i regiona.
.
Permanentna prisutnost i popularnost afera, te njihova visoka zastupljenost unutar medijske kulture navela je autorke izložbe da navedeni termin prepoznaju u svojstvu oznake za kontigent specifičnih društvenih rituala i praksi, a koje se ogledaju u produkciji, distribuiranju, konzumiranju i uživanju afera. Afera u svojoj društvenoj sveprisutnosti doseže obeležja nad-žanra, funkcionišući kao svojevrsna „opsesija”, potencijalna da izbriše granice između predstave i života, i time stiče anahroni značenjski karakter dokumenta, obeležja i spomenika, ocrtavajući sentimentalne i ideološke naslage kolektivnog psihološkog profila, tj. mentaliteta.
otvaranje: 10. decembar, subota, u 18 časova performansom “Ti si me čekala“ Maje Rakočević Cvijanov kod Doma vojske (Korzo 3.)
.
autorke izložbe: Ivana Ivković, Tanja Juričan
učesnici: Žarko Aleksić, Željka Aleksić, Mladen Bizumić, Boris Burić, Jordan Cvetanović i Julija Castelucci, Olga Dimitrijević, Bogomir Doringer, Eho animato (Ana Konstadinović i Željko Maksimović), Teodora Jovanović, Dejan Kaludjerović, Sanja Latinović, Marianne Marić, Marka Žvaka, Vladimir Miladinović, Dušan Radovanović, Maja Rakočević Cvijanov, Vladimir Sekulić, Ljubica Slavković, Adem Tutić
.
ARTikulacije predstavljaju inicijativu koju su timski pokrenule dve umetnice – Tanja Juričan (Pančevo) i Ivana Ivković (Beograd), u nameri da se reaktiviraju i reaktuelizuju javni prostori i institucije izraženih socio-referentnih konteksta kroz seriju angažovanih i tematski kontekstualizovanih izložbi, s ciljem mapiranja, vizibilizacije i promocije osetljivih društvenih tema, objedinjavanjem njihovog kulturnog, istorijskog, spomeničkog i arhitektonskog nasleđa, poetičkim i kritičkim izrazima umetnika iz regiona. Takođe, projektom se ukazuje na važnost očuvanja kulturnog nasleđa i veza sa prošlošću, te se sa posebnom pažnjom biraju prostori koji su od značaja za lokalnu zajednicu kao spomenici kulture, a neretko devastirani, zapušteni ili im je sudbina neizvesna i u spornom procesu (Evangelička crkva u Pančevu, stari austrougraski zatvor u katakombama Narodnog muzeja Pančevo, Hotel „Sloboda“ Pančevo).
.
Prijatelji izložbe: IT Subotica 2030, Peatti Design, Muzej savremene umetnosti Beograd, Rekonstrukcija Ženski fond, Galerie Georg Kargl Fine Arts Vienna