Radio Plac: Ember – Bakos Árpád

Radio Plac: Ember – Bakos Árpád

Petak, 13. maj 2022, 17h, repriza utorak, 17. maj od 17h.

 

Gost emisije pod nazivom Ember je muzičar Arpad Bakoš, sa kojim smo se dotakli mnogo, mnogo tema, naširoko smo razgovarali o osamdesetim i devedesetim, Čantaviru i izvornoj muzici.
Pleni publiku sugestivnim načinom izvođenja. Ne samo u njegovom repertoaru.
Čuju se i mađarske, ali i makedonske i srpske obrade narodnih pesama. Uz to idu i njegovi autentični instrumenti koje se trudi da svira na način da je pored tradicionalnog načina izvođenja prisutan i savremni improvizacioni pristup. U svom muzičkom svetu nastoji da ove pesme zazvuče u formi koja zadržava izvorni zvuk i duhovnu tradiciju.

.
„Želim da ova muzika ne bude samo reproduktivna, već živa i blistava, preporođena muzika sa snagom. Želim da ova muzika ne bude samo reproduktivna muzika, već muzika koja se ponovo rađa sa živom blistavom snagom. To je savremena narodna muzika: ukorenjena u prošlosti, ali živa danas.“

.

Emisiju na mađarskom jeziku vodi i uređuje Szász Csongor.

.

Foto: Bakos Réka

,

.

Emisija se realizuje u okviru projekta UG “Klara i Rosa” i Centar za savremenu kulturu i umetnost u okviru programa „Centar za savremenu kulturu i umetnost kao pokretač društvene promene“. Projekat je podržan od strane Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacije Jelena Šantić, Grupe 484 i Evropske unije.
..

#EUzaTebe
@eusrbija