Dvorišna galerija: „Traces of Iceland“, EMA Š. PEŠTI

Dvorišna galerija: „Traces of Iceland“, EMA Š. PEŠTI

 

Dvorišna galerija počinje proleće sa pejzažima Islanda koji su 2021. godine ostavili duboki trag na umetnicu Emu Š. Pešti.

Izložbu Traces of Iceland otvoriće u petak 1. aprila 2022. godine sa početkom u 18 časova u Dvorišnoj galeriji Jelena Grujičić.

 

Priroda, koja kod umetnika ostavlja snažne utiske i impresije, polje konstantnog istraživanja, ima dugu istoriju u vizuelnoj umetnosti. Izložbom Traces of Iceland pokrenućemo razgovor na ovu temu kao i  o umetnicinom stvaralačkom procesu.

 

Avgusta 2021. godine iskusila sam potpuno novi svet. Island. Od tada, nisam prestala da ga slikam. Neverovatno plavi led glečera, krivudave glacijalne reke, aktivni vulkani, ohlađena lava u nijansama metalik plave, gejzir koji eruptira metrima u visinu do neba, nebrojeni ogromni vodopadi… ova mesta, komadići Islanda ostavili su na mene dubok vizuelni i emocionalni trag. Pokušavam da prenesem ove tragove na svoja platna.’’

 

Ema Š. Pešti je rođena 25. maja 1990. godine u Subotici. Srednju školu pohađala je u Subotici na smeru grafičko inženjerstvo i dizajn, a nakon toga je diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Segedinu, na smeru za slikarstvo.

Njeno slikarstvo karakteriše velika apstraktnost, međutim u samim detaljima slika moguće je otkriti bezbroj svetova – Sunce, mesec, vode, neba, prašinu u oblacima, planine u daljini. Za nju je ipak sama tema od drugorazrednog značaja, tokom stvaralačkog procesa važnije joj je da stvori kompoziciju i ravnotežu. Temelje njenog slikarstva predstavlja planirana i sprovedena slučajnost, svesno postavljanje naizgled slučajnih poteza na platno na osnovu  predviđene kompozicije. 

 

U potrazi je za harmonijom među konstruisanim, geometrijskim i haotičnim elementima. Pojedini geometrijski oblici postavljeni na platnu u jakom su kontrastu prema okruženju koje gradi slobodnim potezima četke, slivanjem boje, dok se istovremeno na platnu rađa jedna vrsta harmonije i smirenosti u nemiru.

 

Ema Pešti aktivno učestvuje u izlagačkoj delatnosti. Imala je samostalne izložbe u Budimpešti, Pečuju, Segedinu, Novom Sadu, Subotici, Senti, Sivcu, Malom Iđošu i Bačkoj Topoli. Kontinuirano učestvuje na kolektivnim izložbama, njeni radovi su predstavljani u Slovačkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i u Srbiji. Dobitnica je nagrade Dr Ferenc Bodrogvari za 2017. godinu koju dodeljuje Lokalna samouprava grada Subotice i nagrade za izuzetne talente 2016. godine koju dodeljuje Vojvođanski savet za negovanje talenata.

 

Izložba se realizuje u okviru programa „Centar za savremenu kulturu i umetnost kao pokretač društvene promene“. Projekat je podržan od strane Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacije Jelena Šantić, Grupe 484 i Evropske unije.
.
.