Radio Plac Subotica / EMBER: Takács Mária

Radio Plac Subotica / EMBER: Takács Mária

Marija Takač je rediteljka dokumentarnih filmova, video novinarka i LGBT aktivistkinja.
 
Danas, 10.decembar 2021. (petak), 17h, repriza utorak 17h.
 
Emisija o nezavisnoj sceni iz okruženja koja predstavlja savremenike u širem smislu. Bez ograničenja. Ko šta misli, ko šta voli, kako razmišlja, odakle je došao i gde ide. Emisija Ember (čovek) ne obraća se samo umetnicima, nego svakome, bilo gde.
 

Marija Takač je radila je kao nezavisni novinar za Origo.hu, Nepszabadsag i Jozsefvaros Ujsag, između ostalih. Dobila je nagradu Burning Honorka 2020. za svoj društveno angažovani film Osećaj odgovornosti.
Dokumentovala je kretanja LGBT zajednice od kasnih 1990-ih. Jedna je od osnivačica Lezbejskog udruženja Labrisz i Fondacije Rainbov Mission, koja organizuje Budimpeštanski Prajd, član je Budimpeštanskog lezbejskog filmskog komiteta, osnovanog 2000. i Hair (2006), a na zahtev Kriszta Bodis, dokumentarni film Ruralna romansa (gej ljubav) (2008). Od 2000-ih, radila je sa brojnim nevladinim organizacijama kao video snimateljka.
Njen prvi dugometražni dokumentarac o životnim godinama 11 lezbejki, Skrivene godine (2009), predstavljen je na Festivalu mađarskog filma, a 2011. osvojila je nagradu publike Version Film Festivala i društvenu nagradu ERSTE fondacije. Njen film Gai Men Cold Dictatorships (2015) takođe je bio pozvan na nekoliko međunarodnih festivala dokumentarnog filma i nagrađen je nagradom publike na LGBTK filmskom festivalu u Kluž-Napoki. Ostala dela: Više od jedne veze (2016); Pastor kuće Mandak (2019); Uhvati ritam! preokrenuti svet sporta (2020); Druga veb serija Zlatnog doba (2021). Trenutno radi na  filmu sa radnim nazivom Kancelarija.

Linkovi do radova:
Skrivene godine
Hladne diktature homoseksualaca
Više od linka
Pastor kuće Mandas
Uhvati ritam! subverzija sveta sporta
Drugo zlatno doba

 
Emisiju na mađarskom jeziku vodi i uređuje Szász Csongor.
 
Emisija se realizuje u okviru projekta UG “Klara i Rosa” i Centar za savremenu kulturu i umetnost u okviru programa „Centar za savremenu kulturu i umetnost kao pokretač društvene promene“. Projekat je podržan od strane Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacije Jelena Šantić, Grupe 484 i Evropske unije.
 
#EUzaTebe
@eusrbija