DADA 99

DADA 99

BIOSKOP KORZO – obeležavanje 99 godina od prve Aktivističke dadaističke matineje u Subotici!

………………………

17h – 19h, Korzo 1

Bada Dada – izložba

Marija Cindori Šinkovič i Petar Mitrić – razgovor

“Hormonaut” Nikola Stojanović – kratki film

Bitef smrti – zvučno-filmski performans

DADA film (Maks Rihter, Viking Egeling, Rene Kler, Fernan Leže i Man Rej)

………………………

U petak, 19. novembra 2021, od 17 do 19h u Bioskopu Korzo (Korzo 1) obeležićemo 99 godina od prve Dadaističke aktivističke matineje u Subotici (Arhitektura zvuka, arhitektura boja i koncert mirisa, 1922), održane u prostoru Bioskopa Korzo.

 

Kao nova umetnost i vesnik svih avangardnih pravaca prve polovine XX veka Dadaizam je zahvatio i grad Suboticu i okupio grupu umetnika željnih promena u društvenom i kulturnom životu.  Izrazito internacionalni karakter Dadaizma i avangarde u Subotici objedinjuje mađarske, srpske i hrvatske umetnike u jedinstveni događaj sa ciljem predstavljanja savremenih tendencija u umetnosti.

……………………………..

MARIJA CINDORI ŠINKOVIĆ, redovni profesor u penziji, književni istoričar, komparatista, književni prevodilac. Rođena u Čantaviru, gimnaziju završila u Subotici, osnovne i master studije na Filološom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Grupi za jugoslovensku i svetsku književnost. Doktorirala na Katedri za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu sa temom „Endre Adi u srpskoj književnosti 1906-2006“. Bila je dugogodišnji saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu (1977-2010), radeći na projektu Komparativna istraživanja srpske književnosti i Istorija srpske periodike objavila devet naučnih knjiga i preko pedeset radova. Predavala je predmete Uvod u hungarologiju i Srsko-mađarske književne veze na Filozofskom fakultet u Novom Sadu i na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je bila upravnik Katedre za mađarski jezik i književnost (2010-2018).

 

Prevode iz mađarske poezije i proze objavljivala u časopisima Znak, Student, Vidici, Rukovet, Dometi, Letopis Matice srpske, Sveske, Ulaznica. Objavila knjige prevoda lirike Ištvana Baloga i Jožefa Guljaša, izbor pesama Okovi strpljenja Endrea Adija, prevode knjiga o avangardi Mikloša Sabolčija i Endrea Bojtara,  romaneMajka u američkom ramu Mikloša Vajde, Tursko ogledalo Viktora Horvata, Preparirani varvarin Gergelja Peterfija,   Srećni sever Arpada Kuna, blog-proze Pušta da uđem Judite Sanislo, zbirkupripovedaka Đavoje crni pas Šandora Jasberenjija, roman Abigel Magde Sabo iDisko GogoljPavo Matsina. Član je Matice srpske, pridruženi član Mađarske akademije nauka,Međunarodnog hungarološkog društva i saradnik Udruženja književnih pevodilaca Srbije.

………………………………

Ulaz slobodan.

………………………………

Zahvaljujemo Subotica filmu na ustupljenom prostoru bioskopa.

………………………………

Program organizuju Centar za savremenu kulturu i umetnost i UG “Klara i Rosa” uz podršku Evropske unije i Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacija Jelena Šantić i Grupa 484, kao deo projekta Lokalni poziv za EU.

 

#EUZATEBE