Nadolazeće alternative i kreativna sloboda u Pečuju

Nadolazeće alternative i kreativna sloboda u Pečuju

Kulturni život Pečuja, koji pokriva gotovo sva polja umetnosti, ima dugu istoriju. Još u srednjem veku je kralj Ludovik Veliki (Nagy Lajos király) ovde osnovao prvi univerzitet u zemlji a prvi festival igranog filma u Mađarskoj, smestio se ovde  u urbanom okruženju prožetom filmskom kulturom, sve do 1983. godine. Istorijski grad, koji je bogat  različitim arhitektonskim stilovima, galerijama, izložbenim prostorima, kulturnim pabovima, umetničkim enterijerima i otvorenim prostorima, umetnicima pruža nebrojene mogućnosti da se razvijaju prema visokim standardima. Poređenja radi, univerzitetski život ovde je takođe jedan od najraznovrsnijih u zemlji. Za mnoge, grad i njegova okolina sa planinama Meček, znači živeti po meri savremenog čoveka u modernom okruženju ali i u hramoniji sa prirodom. Ovako živopisno kulturno okruženje dobra je polazna tačka za vešte, kreativne ljude koji promišljaju umetnost, kao što je na primer kreativna zajednica Szabadkikötő (slobodna luka) Community Club u Kiralj ulici. Osim živog ugostiteljskog života u kulturnom centru koji je otvoren 2015. godine, Čaba Mata i njegovi prijatelji takođe pružaju prostor za stvaraoce i radionice.

 

 

Szabadkikötő se nalazi u čuvenoj pešačkoj ulici Pečuja, u srcu grada, pored Trga Sene. Kada njen vlasnik Čaba Mata, koji je diplomirao na Univerzitetu Eötvös Loránd kao kulturni organizator, njegov cilj je bio da otvori biciklistički centar zajednice. Na početku Kiralj ulice, VeloSophie je postao prvi mađarski Bike Kichen, gde su se i lokalni biciklisti i biciklisti iz celog sveta mogli opustiti i doterati svoje bicikle, dok je mesto funkcionisalo i kao biblioteka i pružalo prostor za raznovrsne muzičke i likovne programe. Dakle lokalna i globalna društvena mreža se ovde krenula graditi znatno pre 2015. godine. Ostao je samo jedan korak odavde da se na mestu nekadašnjeg poznatog restorana Borostyán smesti današnji Szabadkikötő. Tako je prostor koji se postepeno nadovezao na tradicionalni i obnovio ga, prerastao je u modernu i funkcionalnu instituciju.

 

 

 

Csaba Mata, generalni direktor LABOR – Socijalne zadruge, koja upravlja društvenim centrom Szabadkikötő, povezao se 2007. godine sa Laboratorijom za eksperimentalni kulturni prostor, formiranom u jednom od hangara fabrike Žolnai, koji je široko poznati građanski kreativni centar, još jednom potvrđujući ljubav prema stvaranju prostora zajednice. Sa osnivačem Laboratorije, Martonom Suhaiem, koji gaji kreativni duh i povezuje umetničke medije formalnim i neformalnim nitima, zajednički pravac se produbljuje i na tom polju.

U početku su se želje i vizije uređenja enterijera u obliku slova L od 150 kvadratnih metara manifestovale na stilski neograničenom igralištu osmišljenom zajedno sa Fondacijom Retextil. Pored dizajna kancelarije, kuhinje, gostinske sobe, unutrašnje gostinske sobe, izložbenog prostora i terase, postavljena je i koncertna sala u kojoj su koncerti mogli da započnu „zahvaljujući dobrom položaju zvezda“, i zahvaljujući programskim grantovima. Kontinuirano građeni umetnički ateljei, radionice i vežbaonice obogaćivali su mogućnosti društvenog centra Szabadkikötő. U živahnom prostoru punom pozitivnih energija mogu se pronaći keramički studio, lokalni hip-hop sastav, muzičare elektronske muzike, civile iz Pečujske Bike Maffiás koji tamo svakog meseca spremaju hranu, civile iz Labor udruženja koji prave instalacije, programere društvenih igrara i mnoge druge.

Do kraja decenije sudbina stanara ovog Centra se strmoglavila i javila se ideja o zatvaranju lokacije, ali na kraju su par srećnih okolnosti pružile mogućnosti za novi razvoj i Szabadkikötő je obnovljen pred skoro zatvaranje 2020-21. Nastao je multifunkcionalni prostor za događaje koji bi mogao da doda nove sadržaje zajednici, i koji je ponovo počeo sa radom u junu 2021. godine.

Agilan tim Laborovog slikanja svetlošću već dugo eksperimentiše sa bojama različitih zgrada i prostora i oni su od samog početka bili važni partneri na sada poznatom festivalu svetlosti Žolnai. Inicijator događaja, poznato lice Međunarodnog filmskog festivala Mediawave, Peter Pušker, takođe je deo tima, tako da Szabadkikötő takođe nudi prostor za dodatne programe van profesionalnih orjentacija. Festival osvetljava istorijske okruge i područje okruga Žolnai.

Oni ispunjavaju više od 10.000 kvadratnih metara prostora šarenim svetlom, dok DJ-evi puštaju muziku, a slikari mogu da vežbaju svoje veštine na svom terenu. Počeci događaja, koji takođe ima dugu istoriju, mogu se pratiti od 2000-ih, a višednevni muzički događaj može se povezati sa osvetljenjem čuvene „visoke kuće“ u Pečuju, koja je srušena.

 

 

 

Zahvaljujući statusu  Evropske prestonice kulture 2010. godine Pečuj je obogaćen ogromnim nizom programa i dugoročnim razvojem, Takođe održava blisku vezu i podržava savremene originalne stvaraoce. Na primer, filozof-esteta Balaž Kovač / XRC, šef Odeljenja za elektronsku muziku i medije na Univerzitetu, koji vodi smer za multimedije i sa zadovoljstvom deli svoje znanje na radionicama tehno muzike.

Ove godine, Štamparija Drukker Community, koju su 2018. godine osnovali grafičari Eva Šomođi, Renata Biačič i njihovi prijatelji, takođe je deo posebnog miljea zajedničkog rada koji teče paralelno sa ugostiteljstvom. Umetnici u kolektivu Drukker stvaraju savremena dela koristeći stare metode štampe, i održavaju zanatske radionice za širu javnost. Mini festival Drukker, planiran u Szabadkikötő 2021. godine, takođe je jedan od najnovijih, originalnih pokretača i igranje sa ovim medijem koji se neprestano širi i oblikuje, za razliku od preovlađujućih fensi stilova neguje svoju originalnost.

 

Szász Csongor

 

Više o pečujskim kulturnim prilikama možete saznati i kroz radio emisije (na mađarskom jeziku) “U gostima” koje su se emitovale na Radiju Plac:

www.ckplac.org/plac-radio/u-gostima

 

SZABADKIKÖTŐ

https://www.facebook.com/SzabadKikotoPecs