Gostovanje umetnika iz Pečuja

Gostovanje umetnika iz Pečuja

U okviru povezivanja i saradnje sa nezavisnim umetničkim centrima iz regiona koji su trebali biti naši gosti tokom prethodne godine uspostavili smo saradnju sa Društvenim centrom Rojc iz Pule, Zavodom Sploh iz Ljubljane i Szabadkikötő iz Pečuja.  Na žalost, zbog zdravstvene situacije u celom svetu to nije moglo biti sprovedeno kako je prvobitno planirano ali su iz toga nastali radio razgovori sa umetnicima, Dvorišna galerija i mogućnosti za dalju saradnju.

 

Kako su se zdravstvene okolnosti ublažile dobili smo priliku da na poslednji događaj (projekta Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse, podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija) ipak dovedemo u goste umetnike iz Pečuja!

Gostovanje pečujskih umetnika realizuje se u saradnji sa Fondacijom Heinrich-Böll-Stiftung sa sedištem u Beogradu i UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.

 

U subotu, 26. juna 2021. godine sa početkom u 18 časova u Dvorišnoj galeriji Centra biće otvorena izložba grafičkog kolektiva Drukker dok će grupa Cedar Knoll nastupiti u okviru festivala Shablon, istog dana, sa početkom u 19h u prostoru Samo pivo (Petra Drapšina 7).

 

https://www.facebook.com/samopivosubotica

https://www.facebook.com/sxablon

 

Dvorišna galerija nalazi se na adresi Korzo 1 u dvorištu, na zidu nekadašnjeg bioskopa Korzo, kasnije Radnički. Izložbu će otvoriti Jelena Grujičić, koordinatorka za likovnu umetnost Centra za savremenu kulturu i umetnost, Subotica.

 

DRUKKER

Udruženje Műintézet osnovano je 2018. godine i okuplja umetnike oko grafičke radionice pod nazivom DRUKKER. Njihova opsesija je stvaranje otisaka. Nekoliko studenata iz Pečuja formiralo je grupu stvaralaca i pozvalo druge umetnike, nastavnike i studente da se pridruže društvu grafičara. Započeli su zajednički rad 2018. godine i od tada uspešno sarađuju sa lokalnim i nacionalnim nevladinim organizacijama, umetničkim obrazovnim institucijama, univerzitetima u regionu i širom zemlje, LMBTQI + organizacijama, delujući na različitim poljima aktivizma kao što su stambeni problemi, briga o beskućnicima, razvoj zajednice i sl. Objavljuju art-zine publikacije i tematske serije ručno rađenih grafika. Kao značajna i uvek rastuća zajednica sa različitim mišljenjima podstiču druge ljude i grupe da se ponašaju kao aktivni građani i generalno odgovorni lokalni stanovnici. Trude se da predaju i stvaraju umetnost zajedno i provode dragoceno vreme pod zastavom kolektivne solidarnosti.

 

www.facebook.com/drukkerpecs

 

CEDAR KNOLL 

Cedar Knoll je četvoročlana grupa iz Pečuja koja se kreće u žanru soft grunge i koja će nam se predstaviti drugog dana Шаблон festivala, sa početkom u 19h, Samo pivo.

 

www.facebook.com/cedarknollband

https://www.youtube.com/c/cedarknollband/videos

 

Više o pečujskim kulturnim prilikama možete saznati i kroz radio emisije (na mađarskom jeziku) “U gostima” koje su se emitovale na Radiju Plac:

 

www.ckplac.org/plac-radio/u-gostima

 

SZABADKIKÖTŐ

https://www.facebook.com/SzabadKikotoPecs

 

Foto: Damir Vujković