Dvorišna galerija – Matej Stupica

Dvorišna galerija – Matej Stupica

U subotu, 12. juna 2021. godine sa početkom u 19 časova u Dvorišnoj galeriji Centra  otvorena je izložba EPP slovenačkog umetnika Mateja Stupice. Dvorišna galerija nalazi se na adresi Korzo 1 u dvorištu, na zidu nekadašnjeg bioskopa Korzo, kasnije Radnički. Izložbu je otvorila Jelena Grujičić, koordinatorka za likovnu umetnost Centra za savremenu kulturu i umetnost, Subotica.

 

Na otvaranju je emitovan i program Radija Plac, online radija Centra za savremenu kulturu i umetnost.

 

Matej Stupica je umetnik koji radi u različitim oblastima: vizuelna umetnost, ilustracija, scenografija. Njegova umetnička praksa povezuje različite medije i kombinuje ih sa performativnim ili zvučnim elementima. Sa ironijom pristupa socijalnim i političkim temama – ili zatvara paradokse u samim medijima – dovodeći u pitanje prosvetljenje modernih društava. Svoje radove predstavljao je u Sloveniji i inostranstvu, dobio je dve nagrade za novinsku ilustraciju (Slovenski bijenale ilustracije, Ljubljana) i dve studentske umetničke nagrade (Akademija likovnih umetnosti, Ljubljana).   

 

www.matejstupica.net

 

Više o Mateju možete saznati i kroz radiju emisiju U gostima koja se emitovala na Radiju Plac:

 

 

Izložba se realizuje  u sklopu saradnje između Zavod Sploh iz Ljubljane i Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice u okviru programa „Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse“. Program je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija po projektu UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.

 

Fotografije: Szerda Zsofia