SAVREMENI FILM / LUKA PAPIĆ: „BEZ“

SAVREMENI FILM / LUKA PAPIĆ: „BEZ“

U četvrtak 8. juna 2023, od 19.30 časova u prostorijama udruženja Klara i Rosa (Petefi Šandora 15) započinjemo ciklus Savremeni film kojeg vodi Petar Mitrić, a okviru kojeg ćemo predstaviti neke od najuspešnijih domaćih i stranih autora čija su dela prikazana i nagrađena na prestižnim svetskim festivalima.
.

Ciklus započinjemo savremenim srpskim filmovima a prvi je film reditelja Luke Papića: „BEZ“, nagrađenog na festivalu Visions du Reel u Nionu u Švajcarskoj prošle godine za najbolji srednjemetražni dokumentarac. Film je osvojio i glavnu nagradu za najbolji srpski dokumentarni film na festivalu Beldocs u Beogradu 2022.

.

Luka Papić je rođen u Vrbasu, a film je studirao na umetničkoj akademiji HFBK u Hamburgu u Nemačkoj. Njegov poslednji dokumentarac Prizvan i pozvan koji potpisuje sa Srđanom Vučom premijerno je predstavljen na festivalu IDFA u Amsterdamu ove godine i na festivalu Beldocs u maju.

.

Nakon projekcije sa autorom razgovara Petar Mitrić.

.

Program je realizovan u organizaciji UG Klara i Rosa u saradnji sa Centrom za savremenu kulturu i umetnost u Subotici.

.

BEZ / WITHOUT

(Srbija, 2021, 63’)

Nakon što je dobio otkaz, Aleksandar, autsajder i slikar iz Beograda gubi psa i sada je u potrazi za njim. Zajedno sa svojim čudnim prijateljima, vodi nas na putovanje kroz svoju viziju Srbije i njen društveni, politički i emotivni kontekst. Lutajući ovim fragmentima i Aleksandar i Srbija traže svoj identitet.

Režija                  Luka Papić

Scenario             Luka Papić, Srđa Vučo

Producent          Srđa Vučo

Kamera               Luka Papić

Montaža            Jelena Maksimović

Uloge:                 Aleksandar Denić i Đorđe Branković

.
Film je titlovan na engleski jezik.
.
Ulaz na projekciju je slobodan.