Balkans Beyond Borders – Veče kratkog filma

Balkans Beyond Borders – Veče kratkog filma

 

U petak, 17. februara 2023. od 20 časova u prostoru Klare i Rose (Petefi Šandora 15) predstavićemo festival kratkog filma “Balkan Beyond Borders” kroz specijalnu projekciju „Pločice našeg mozaika“ koja teži rasvetljavanju balkanske savremenosti, podizanju svesti o aktuelnim društvenim temama i istraživanju stvarnosti različitih identiteta, kroz medij filma. Projekciju će otvoriti gošća iz Grčke, Konstantina Karyadi, potpredsednica i jedna od osnivača regionalnog festivala kratkometražnog filma Balkan Beyond Borders. Tokom večeri biće prikazani kratki filmovi iz selekcije filmova koji su bili deo takmičarskog programa 13. BBB festivala kratkometražnog filma sa temom „Razlaganje mozaika“.

Ulaz je slobodan.

 

Filmovi su titlovani na engleski jezik.

 

Bakin seksualni život | 14’ | animirani dokumentarni film | Urska Đukić, Emilie Pigeard |Slovenija

 

Četiri starice se prisećaju starih vremena, kada su bile mlade, i koliko su različiti odnosi između muškaraca i žena bili tada. Njihovi glasovi se spajaju u glas bake Vere, koja svoju priču priča do detalja. Izlet u bakinu mladost i sećanja na njen intimni život ilustruju status Slovenki u prvoj polovini 20. veka.

 

Tinin problem | 15’ | drama | Radovan Petrović | Severna Makedonija

 

Tina je dvadesetdvogodišnja introvertna devojka sa niskim samopouzdanjem, koja se bori sa idejom o tome kako bi njeno telo trebalo da izgleda. Pod uticajem patrijarhalnog modela društva i prateći savet svoje samouverene prijateljice o tome kako da izgubi nevinost, dobija vaginalnu infekciju i po prvi put se suočava sa posetom ginekologu, i sramotom i užasom koji nameće sistem javnog zdravlja.

 

 

Sagorevanje | 27’ | drama | Nemanja Mladenović | Srbija

 

Iscrpljen od slabo plaćenih poslova, i nakon raskida sa svojom dugogodišnjom devojkom, Nikola veruje da mu je napuštanje zemlje jedini spas. Radnja je smeštena u jedan dan, u kojem odlazi kod starog prijatelja i kupuje lažni pasoš Evropske unije. Tokom ovog dana Nikola se susreće sa nizom neprijatnih situacija koje ostavljaju utisak da će svakog trenutka eksplodirati.

 

Mar | 22’ | drama | Milorad Milatović | Crna Gora

 

Tokom epidemije, mladi par koristi slobodan dan da odvede Mar na jednodnevni izlet u kanjon. Mar je starija sestra devojčice sa ASD. Usput će pokušati da obrade emocionalnu situaciju u kojoj su se zatekli. Dok se njihov svet urušava pritisnut spoljnim uticajima i unutrašnjim krizama, Mar sa njima postoji kao poseban svet koji je u isto vreme i čist, i užasan, jer je nepoznat.

 

Balkans Beyond Borders Short Film Festival je godišnji multitematski festival kratkog filma koji se svake godine održava u drugom gradu, sa posebnim fokusom na Jugoistočnu Evropu. Angažuje novu publiku i promoviše međubalkansku saradnju. U svom 13-godišnjem putovanju, festival se održao u Beogradu, Tirani, Atini, Bukureštu, Sarajevu, Solunu, Sofiji, Briselu, Novom Sadu, ponovo Atini, Izmiru (u online izdanju) i Prištini. BBB festival kratkog filma otputovao je 2022. godine u Bitolj, Severna Makedonija i strukturirao svoj program projekcija i paralelne aktivnosti na temu „Razlaganje mozaika“, koji se fokusira na ideje redefinisanja „mozaika“ koji strukturiše naše društvo, nudeći raznolikost kao oruđe za novi ’način gledanja’ i stvaranja.

 

Balkans Beyond Borders (BBB) je kulturna neprofitna organizacija sa sedištem u Atini, Grčka. Cilj BBB-a je izgradnja tolerantnih, inkluzivnih i demokratskih društava, sa posebnim interesovanjem za prošireni deo balkanske regije. Vođene umetnošću, akcije BBB-a uključuju godišnji filmski festival, društveno-kulturne događaje, seminare, otvorene diskusije i saradnje sa akademicima i profesionalcima iz kulturnog, društveno-političkog i umetničkog sektora, kao i filmske industrije. BBB ima za cilj da deluje kao pozornica kulturne diplomatije i regionalne saradnje na Balkanu, uvodeći inovativne mehanizme saradnje i osvetljavajući balkansku kulturu.

 

Događaj se realizuje zahvaljujući podršci Evropskog Fonda za Balkan i programa beeEffect koji okuplja lidere iz Balkanskog regiona. Evropski Fond za Balkan je udružena inicijativa evropskih fondacija (Fondacija Erste, Fondacija Robert Bosch i Fondacija King Baudouin) koja vodi i podržava programe koji imaju za cilj jačanje demokratije, podsticanje evropskih integracija i afirmaciju uloge Zapadnog Balkana u predstojećim evropskim izazovima.

#BalkansBeyondBorders #beeEffect #KlaraiRosa