Radio Plac: Ember – Garancz Borbála

Radio Plac: Ember – Garancz Borbála

Petak, 29. april 2022, 17h, repriza utorak, 3. maj od 17h.

 

Garanc Bori (Borbala) je odrasla u selu blizu Miškolca. Dugo je sanjala a zatim i  dobila posao na okeanskom brodu. Uskoro nakon toga je uplovila na Karibe. Studirala je mehatroniku na Tehnološkom institutu San Luis Potosi u Meksiku. Ona i njen partner su se 2022. preselili u Herzogenaurach, grad u blizini Nirnberga, gde je Bori dobila posao u svojoj profesiji.
„Borbála (grčki, Barbara): strankinja. Može se naći u rečniku. Pa dobro, pomislila sam sa desetak godina, ne može to biti super ime za svakoga, možda sam ja iz egzotičnog sela u poređenju sa mojim drugovima iz razreda u Miškolcu. Kata, moja drugarica, pozajmila mi je kasetu Hiperkarme: svaku put je dobar ali najdalji je najbolji, govorio je Berčezi. Držali smo se ovoga, raštrkali smo se.
Pre nekoliko meseci, na razgovoru za posao, objašnjavala sam zašto se iz Meksika, sa 35 godina, kao nedavno diplomirani inženjer, prijavljujem za posao u Nemačkoj. Qué Bárbara (da, da) rekli su moje meksičke kolege kada sam im rekla da sam dobila posao u Nemačkoj. Sada sam svuda pomalo stranac, ali i svuda nalazim svoje mesto.”

 

Emisiju na mađarskom jeziku vodi i uređuje Szász Csongor.

.

Foto: Garancz Bori

.

.

Emisija se realizuje u okviru projekta UG “Klara i Rosa” i Centar za savremenu kulturu i umetnost u okviru programa „Centar za savremenu kulturu i umetnost kao pokretač društvene promene“. Projekat je podržan od strane Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacije Jelena Šantić, Grupe 484 i Evropske unije.
..

#EUzaTebe
@eusrbija