Međunarodna radionica novog cirkusa

Međunarodna radionica novog cirkusa

Međunarodna radionica novog cirkusa održaće se od 23. avgusta do 3. septembra 2021. godine u organizaciji Pozorišnog udruženja Nyári Mozi, na Kelebiji.

Voditelji radionica su Nicolas Fraiseau (cirkuski umetnik) i Robert Benz (kompozitor).

Ova radionica će kroz improvizaciju i sva proistekla ograničenja, produbiti početnu nameru pokreta i način na koji se telo predstavlja publici. Učesnici će  biti u prilici da uvežbavaju određene pokrete, na primer pad, i razmenjuju različite metode koje su ranije mogli steći kroz cirkuske treninge, ples, gimnastiku, borilačke veštine. Uz Roberta Benza  učesnici će krenuti u zvučno istraživanje različitih mogućnosti koje generiše upotreba zvuka u podržavanju, praćenju ili uticaju na fizičke radnje, kao i uticaju na opšti ambijent na sceni. Cilj radionica je stvoriti kolektivni prostor za istraživanje i improvizaciju i proizvesti autentičan doživljaj u grupi.

Nicolas Fraiseau pohađao je svoj prvi čas na prostirkama u Chatellerault-u pre treninga u l’Ecole Nationale des Arts du Cirkue de Rosni (ENACR) i u Centru National des Arts du Cirkue (CNAC) u Chalons-en-Champagne. Diplomirao je u decembru 2016. godine. Obučen je da kontroliše svoje telo i da se suočava sa rizikom, uvek je u pokretu i vođen svojim emocijama kao i svojim težnjama. Na početku je motka je bila poput štapa, potpora koja mu je pomogla da se kreće i pleše. Odnedavno, on i njegov štap traže ravnotežu i iskoeak iz ravnoteže. Dovodi se u apsurdne i povremeno opasne situacije, istražujući krhkost, igrajući se snagom i slabošću, kontrolom i napuštenošću. Njegova istrajnost ga drži u liniji. Pridružio se Pencheima Les Hommes u oktobru 2017. godine i započeo projekat „Instable“ sa Christopheom Huismanom.

Robert Benz je tehnički menadžer i dizajner zvuka, sa Pencheima Les Hommes radi od 2018. godine. Univerzitetsku diplomu tehnologije (DUT) iz oblasti elektrotehnike i industrijskog stiče na Univerzitetu Lion 2013. godine, a zatim magistrira dizajn zvuka na l’Ecole Nationale Superieure des Arts et Technikues du Theatre (ENSATT) gde je diplomirao 2017. godine. Od tada radi kao dizajner zvuka, reditelj zvuka i tehnički menadžer u Centru za nacionalnu umetnost Cirque (CNAC), Robert Benz je kreirao zvuk za INSTABLE.