Radionica :“Theatre in education” sa Adamom Betlenfalvijem

Radionica :“Theatre in education” sa Adamom Betlenfalvijem

Pozivamo zainteresovane učesnike na dvodnevnu interaktivnu pozorišnu radionicu koju će voditi pozorišni edukator iz Mađarske, Adam Bethlenfalvi. Radionice su otvorene za učesnike različitih obrazovanja i profesija (profesore, glumce, omladinske radnike, učitelje…), bez obzira na pozorišno iskustvo.

.

Radionica će se održati u četvrtak, 7. septembra 2023. godine od 13 do 18 časova i u petak, 8. septembra 2023. godine od 10 do 18.30 časova.

Kako su mladi i njihovo uključivanje u društvene tokove, kao i razvoj publike u fokusu udruženja Klara i Rosa, ovom prilikom želimo omogućiti da se oni koji rade sa mladima upoznaju sa metodom „inaguracijskog pozorišta” ili „pozorišta u obrazovanju”.

.

Radni jezik je engleski.

.
Radionica će se održati u četvrtak, 7. septembra 2023. godine od 13 do 18 časova i u petak, 8. septembra 2023. godine od 10 do 18.30 časova.

.

Učešće je besplatno ali je obavezna prijava na klarairosa@gmail.com.

.

Adam Bethlenfalvi – Ildiko Liptak: O pozorišnom obrazovanju

„Ovaj metod omogućava da mladi koristeći dramska sredstva, kroz pričanje pozorišne priče, u različitim fazama priče osete uloge, prožive i steknu uvide i iskustvo o datoj problematici. Učenici zajedno uče o sebi posmatrajući i  uloge koje igraju i oni i drugi oko njih. Oni uče ne samo jedni o drugima, već i jedni od drugih, budući da je polazna teza ove metode da su deca autonomne ličnosti sa samostalnim iskustvima i mišljenjima, kojima se mora dati prilika da testiraju i oblikuju svoje vrednosti u bezbednom okruženju kako bi postali zdravi, društveno svesni članovi našeg društva.“

.

Adam Betlenfalvi je rođen 1977. godine u Delhiju u Indiji. Završio je studije za voditelja dramske igre u Mađarskoj i engleski jezik i kniževnost, te doktorirao na Univerzitetu u Birmingenu u Velikoj Britaniji sa temom: “Živeti kroz ekstreme: istraživanje integracije Bondovog pristupa pozorištu u ‘proživljavanju’ drame”. Trenutno je zaposlen kao vanredni profesor i zamenik šefa katedre na Reformisanom univerzitetu Karoli Gašpar u Budimpešti. Autor je tri naslova: “Priručnik programa pozorišnog obrazovanja”, “Drama u učionici: Akciona obrada priča“ i “Živeti kroz ekstreme u drami procesa”.

.

Radionica se sprovodi u okviru projekta “InterAct”, koji je podržan od strane Švajcarske vlade, u okviru
projekta “Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefakt fond.

.

#switzerlandinserbia
#kulturazademokratiju
#cfd
#heartefact
#klarairosa