Radio Plac/Vratiće se Valter, nosiće brushalter – radio drama

Radio Plac/Vratiće se Valter, nosiće brushalter – radio drama

U nedelju, 26. marta 2023. godine, na programu Radija Plac od 19 časova emitujemo dokumentarnu radio-dramu „VRATIĆE SE VALTER, NOSIĆE BRUSHALTER“, čiji je autor, i za ovu priliku i snimatelja zvuka, Sabolč Tolnai. U produkciji zagrebačkog RadioTeatra i Katarine Krešić i tonskom oblikovanju Dina Brazzodura, unutar regionalne redakcije  Radiofonski četvrtak koju vodi Pavlica Bajsić – u ovoj emisiji se dokumentuje višemesečna borba Novosađana za očuvanje poslednje prirodne dunavske oaze u gradu – ŠODROŠA. Emisija je nastala uz podršku Kreativne Europe (projekt B-air), Zaklade kulturanova i Ministarstva kulture i medija RH.

.

Repriza: ponedeljak, 27. mart, u 19 časova. Nakon emitovanja drama će biti dostupna za slušanje u odeljku Radio Plac – Drama.

.

Autor Sabolč Tolnai je pozorišni, filmski i radijski reditelj iz Subotice a Dino Brazzoduro je tonmajstor i muzičar iz Zagreba. 

.

Potresna borba Novosađanki i Novosađana na barikadama koju presecaju zvukovi prekrasnog Šodroša, glasovi kineskih radnika, taksiste, zvuk milicijske marice, klavirskog koncerta u survivor kampu i noćnog veslanja na Dunavcu… U emisiji učestvuje i jedan dabar.

.

Ovo je  jedinstvena  prilika da čujete originalne zvukove ove, sada već uništene, novosadske dunavske oaze i borbu ljudi da sačuvaju prirodu i stanište strogo zaštićenih divljih vrsta od nacionalnog značaja. Čitav projekat izgradnje mosta na Šodrošu počeo je bez procene uticaja na životnu sredinu.

.

U toj rečnoj oazi, koja je ujedno branila grad od poplave, do sada je živelo preko 200 zaštićenih vrsta životinja i rasle autohtone bele i crne topole.

.

Poslušajte neke od najpotresnijih radio minuta.

.

.

Autori fotografija: Dušan Marković i Nikola Željković

.