Jelena Grujičić: Šetnja Stazom zdravlja, Daščanska šuma

Jelena Grujičić: Šetnja Stazom zdravlja, Daščanska šuma

 
U petak, 02. septembra 2022. u Savremenoj galeriji održaće se otvaranje izložbe Home Is Where Your Heart Beats autorke Jelene Grujičić.
 
Pridružite se edukativnom programu izložbe 1. oktobra 2022.
Ovoga puta na sasvim posebnom mestu, pa zato rezervišite vreme za šetnju i razgovor u šumi!
Zajedno sa prijateljima iz Udruženja Poželi želju i vizuelnom umetnicom Jelenom Grujičić prošetaćemo Stazom zdravlja i razgovarati o prošlosti i budućnosti naših šuma, kao i na koji način možemo da doprinesemo poboljšanju njihovog stanja.
Vreme i mesto okupljanja: 9.45, poslednja stanica autobuske linije br. 2 (vreme polaska 9.25, vreme dolaska u Srpski šor 9.45)
Dužina staze je oko 7-8 kilometara.
Naš vodič biće Zoran Vukmanov.
.
.
„Pitanja doma, našeg mesta u svetu, pripadnosti određenoj „emotivnoj geografiji“ čine okosnicu umetničkog rada Jelene Grujičić. Izložba Home Is Where Your Heart Beats prikazaće dela koja umetnicu vezuju za dva njena važna, formativna perioda: boravak i život u Parizu i povratak u rodni grad, Suboticu. Dok jedan obeležava intenzivna potraga za mestom slobode, drugi je označen usložnjavanjem životnih okolnosti i potrebom da se sloboda ponovo osvoji, ovoga puta suštinski.
.
Šta čini dom, kako ga stvaramo, šta u tom procesu znače sećanja i za šta se vezujemo – sve su to teme koje u svom multimedijalnom radu istražuje Jelena Grujičić. Ona to čini iz perspektive umetnice, kulturne radnice i majke. Njena dela, od fotografija sa ručnim vezom, preko video radova, do instalacija, svedoče o snažnom pohodu ka unutrašnjim pitanjima koja oblikuju pojedince i društva: pitanja vezanosti i slobode, odlazaka i povrataka, (ne)pripadanja i pronalaženja.
.
Najnoviji radovi Jelene Grujičić, botaničke tapiserije, rezultat su autorkine sve snažnije potrebe da približi umetnost i prirodu, odnoseći se prema njima sa jednakim poštovanjem. Ova dela biće premijerno predstavljena upravo na izložbi Home Is Where Your Heart Beats.“
.
Savremena galerija Subotica