Savremena galerija / Jelena Grujičić: Home Is Where Your Heart Beats

Savremena galerija / Jelena Grujičić: Home Is Where Your Heart Beats

 
U petak, 02. septembra 2022. u Savremenoj galeriji održaće se otvaranje izložbe Home Is Where Your Heart Beats autorke Jelene Grujičić.
.
„Pitanja doma, našeg mesta u svetu, pripadnosti određenoj „emotivnoj geografiji“ čine okosnicu umetničkog rada Jelene Grujičić. Izložba Home Is Where Your Heart Beats prikazaće dela koja umetnicu vezuju za dva njena važna, formativna perioda: boravak i život u Parizu i povratak u rodni grad, Suboticu. Dok jedan obeležava intenzivna potraga za mestom slobode, drugi je označen usložnjavanjem životnih okolnosti i potrebom da se sloboda ponovo osvoji, ovoga puta suštinski.
.
Šta čini dom, kako ga stvaramo, šta u tom procesu znače sećanja i za šta se vezujemo – sve su to teme koje u svom multimedijalnom radu istražuje Jelena Grujičić. Ona to čini iz perspektive umetnice, kulturne radnice i majke. Njena dela, od fotografija sa ručnim vezom, preko video radova, do instalacija, svedoče o snažnom pohodu ka unutrašnjim pitanjima koja oblikuju pojedince i društva: pitanja vezanosti i slobode, odlazaka i povrataka, (ne)pripadanja i pronalaženja.
.
Najnoviji radovi Jelene Grujičić, botaničke tapiserije, rezultat su autorkine sve snažnije potrebe da približi umetnost i prirodu, odnoseći se prema njima sa jednakim poštovanjem. Ova dela biće premijerno predstavljena upravo na izložbi Home Is Where Your Heart Beats.“
.
Savremena galerija Subotica
.
.
Katalog: