„ETNOFEST“

O udruženju

Delatnost Udruženja Etnofest se već od samih početka njegovog rada uglavnom profiliše kroz festivalski oblik organizovanja muzičkih manifestacija. Osnivanje world music festivala Etnofest 2004. godine, zapravo je bila inicijalna kapisla za lansiranje ideje udruživanja, zasnovane na istinskoj želji za razvojem interkulturnog dijaloga i povezivanjem umetnika koji deluju na polju nekomercijalnih muzičkih žanrova i poližanrova. Dva istaknuta muzička događaja u organizaciji udruženja su pomenuti Etnofest, kao i festival savremene improvizativne i eksperimentalne muzike Jazziré.

 

Etnofest se održava na Paliću i u Subotici, i to uvek u periodu oko 21. juna. Tokom prethodnih 18 godina, festival je ugostio mnoga značajna regionalna muzička imena koja se vezuju za world music poližanr: Vlatko Stefanovski, Orthodox Celts, Tamara Obrovac, Naked, Braća Teofilović, Lajkó Félix, Del Arno Band, Irie FM, Mizar, Kiril, Boris Kovač…). U isto vreme, Etnofest je na svojim binama predstavio za subotičku i regionalnu publiku retke muzičke stilove kao što su cumbia, gnawa, afro-beat, highlife, rumba-catalana i drugi, koje su sa sobom doneli umetnici iz svih krajeva sveta: Ebo Taylor, BaBa ZuLa, La Troba Kung-Fu, Rumbaristas, Majid Fahem, Chalaban, Garifuna Collective, Oi Dipnoi, Gulaza, Yosi Fine & Ben Aylon, Dresch quartet i desetine drugih umetnika.

 

Jazziré festival je jesenja manifestacija koja se uglavnom održava u Pozorištu Deže Kostolanji i u subotičkoj Savremenoj galeriji, a posvećena je istaživačkim i smelim tendencijama u muzici koja nas okružuje. Okosnicu festivala čine koncerti u domenu free-jazz-a, savremene improvizativne muzike i elektro-akustičkih eksperimenata. Čest gost ovoga festivala je Mezei Szilárd, verovatno najznačajniji regionalni muzički autor u domenu improvizativne muzike, iako su na festivalu tokom prethodnih 12 godina nastupali i poznati evropski, američki i domaći umetnici: Mary Halvorson, Mats Gustafsson, Grencsó Collective, Strange Party Orchestra, Trio Kontraszt, Eyot, Fish in Oil, Jasna Jovićević, Herman Müntzing, Yedo Gibson i dr.

 

Udruženje Etnofest je čest partner na pan-evropskim projektima kulturne saradnje, te je tako od 2011-2013 implementiralo projekat „Feria de Fronteras“ u okviru programa Kutura 2007-2013, a od 2018-2020. projekat „2020 Troubadours“ u okviru programa Kreativna Evropa. Redovni je učesnik WOMEX-a, najvećeg world music sajma na svetu.

 

#DEJAN VUJINOVIC