Dvorišna galerija: Melinda Šefčić

Dvorišna galerija: Melinda Šefčić

Centar za savremenu kulturu i umetnost sa zadovoljstvom predstavlja radove  subotičke umetnice Melinde Šefčić i njenu izložbu pod nazivom „Priroda gledana na drugačiji način“ u Dvorišnoj galeriji.
Melinda je na Hrvatskoj umetničkoj sceni poznata kao jedna od značajnih i vrlo aktivnih stvaralaca i slikarki, naročito kada su u pitanju intervencije i ,,oplemenjivanje’’ javnih institucija i površina.

Uz prisustvo umetnice, izložbu je otvorila Jelena Grujičić, koordinatorka Centra za savremenu kulturu i umetnost, u subotu, 4. decembra 2021. godine.
Zahvaljujemo firmi Craft Marketing na podršci.
Dr. art. Melinda Šefčić rođena je 1986. godine u Subotici u R. Srbiji. 2006. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu smjer slikarstvo, a 2012. godine diplomirala je na diplomskom studiju slikarstva u klasi izv. prof. Zoltana Novaka. U svibnju 2018. godine doktorirala je na studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u umjetničko-znanstvenom području na temu “Rehumanizacija i reestetizacija bolničkoga prostora – primjer likovnoga rješenja jednoga bolničkoga odjela”, pod mentorstvom red. prof. art. Svjetlana Junakovića i red. prof. dr. sc. Vere Turković.
Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama od kojih se izdvajaju „Introspekcija“, Galerija „dr Vinko Perčić“ (Subotica), „Mirror of my Soul“, u sklopu TEFAF festivala (Maastricht u Nizozemskoj), „Likovna umjetnost kao terapija“ u Galerija Bačva u HDLU (Zagreb), „Mirror identity“ u Gallery PRZYTYCK u Tarnogórskie Centrum Kultury (Tarnowskie Góry u Poljskoj), kao i na velikom broju skupnih izložbi kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta od Italije, Portugala, Grčke, Srbije, Makedoni, Indije, Poljske, Njemačke, Francuske i SAD-a. U sklopu tih međunarodnih izložbu u Italiji je 2014. nagrađena za „Mirror of my soul“ na „3 minuti per 30 articoli“, festival DeltArte u Rovigo, dok je u 2021. ostvarila nagradu za najbolji projekt nevladine organizacije za sigurnost zajednice u RH. Sudjelovala je na brojenim umjetničkim festivalima i rezidencijalnim programima u sklopu čega je izvela brojne umjetničke intervencije u javnom prostoru. Sudjelovala je na znanstvenim skupovima diljem Hrvatske od kojih se izdvajaju Međunarodni stručno-znanstveni skup „Sretna djeca“, Umjetnost, igra, mašta, spoznaja, vježba i terapija; Zagreb; Stručni znanstveni skup „Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike“, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Zagreb; MIND & BRAIN – 57th International Neuropsychiatric Congress, Pula; Hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije s međunarodnim sudjelovanjem i 6. internacionalni simpozij psihijatrije i kognitivne neuroznanosti (ISPCN), Rab,… te ima višegodišnje iskustvo pedagoškog rada uz provođenje projektnih terapijsko-umjetničkih aktivnosti s djecom i odraslima.
Organizatorica je i moderatorica umjetničkog projekta C.R.T.A. od 2010. godine. 2017. godine kroz EU projekt CreArt – platforma za povezivanje znanosti i umjetnosti realizirala je projekt „Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost kao terapija“ oslikavanja KBC Zagreb na lokaciji Rebro. 2018. godine bila autorica i voditeljica te umjetnik sudionik projekta „Uzorna kaznionica“ koji se provodio u Kaznionici u Požegi, a bio financiran od strane Ministarstva pravosuđa RH. U 2019. godini organizatorica je i voditeljica EU projekta CreArt 2.0. „Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću“ u Zatvoru u Zagrebu poznatijem kao Remetinec, te projekt „Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja“ u dječjim bolnicama u Zagrebu. 2020. godine potpisuje autorstvo i vodstvo projekta „Horizont slobode“, koji se proveden u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, te je provodila projekt „Estetizacije bolničkog prostora“ pod financijskim pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH. Također u 2020. ostvarila je financijsku potporu AMPEU Erasmus+ KA2 projekta „Arts of Freedom“, kojega vodi i provodi s EU partnerima. U 2021. autorica je i provoditeljica projekta: „Digitalna estetizacija bolničkoga prostora“, pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture RH, projekt „Sloboda stvaranja“ kojega financira Ministarstvo pravosuđa RH, koordinirala je projekt „Murali Murtić“ u sklopu izložbe povodom „100 godina Murtića“, participirala je u pripremi Bijenala slikarstva (kategoriji murala), itd. Također, u 2021. ostvaruje suradnju s Wiener osiguranjem provodeći projekt „Wienerznajstori“, provodi projekt „Digitalna fauna“ u suradnji s umjetnicom Leom Vidaković i Katrin Novaković koji financira Ministarstvo kulture i medija RH. Navedene projekte provodi u partnerstvu s Hrvatskom društvom likovnih umjetnika (HDLU) čija je članica Upravnog odbora od 2014. godine, dok je u 2021. godini pokrenula svoju Umjetničku organizaciju „Mural Hub“. Također je član Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika od 2015. godine, te član HDLU od 2011. godine. Od 2019. godine vanjska je suradnica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, te joj se u 2020. godini pokrenut izborni kolegij, također na ALU, pod nazivom „Estetizacija javnog prostora umjetnošću“.
Izložba je realizovana u okviru projekta UG “Klara i Rosa” i Centar za savremenu kulturu i umetnost u okviru programa „Centar za savremenu kulturu i umetnost kao pokretač društvene promene“. Projekat je podržan od strane Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacije Jelena Šantić, Grupe 484 i Evropske unije.
..
#EUzaTebe
@eusrbija